Skip to main content

Ramadhan at hostel


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

FRIENDSHIP? apa tu? kawan? hahaha… so, masuk tahun ni baru aku tahu apa erti kawan yang sebenar… benda ni tak pernah aku alami since aku stay kat hostel.. semua berubah dengan sekelip mata… now i am different… im changed !
                             

itu dorm aku… nama diberi : Sky Blue 1 :D excited sangat dengan dorm ni… walaupun kekadang ada pahit manis yang berlaku… itu normal dalam kehidupan hostel.. kan? mana ada dorm yang tak gaduh… cuba tanya senior pun, sure ada yang gaduh gak… tak kira ah.. mesti ada pergaduhan di setiap dorm… ada gak yg gaduh dengan dorm lain and also gaduh dengan senior. ITU NORMAL ! :D

                            

time bulan Ramadhan ni, banyak sangat benda yang berlaku… benda tu semua memang tak diduga sangat… mejoriti masalah dengan kawan.. hahaha… kekadang my tears hampir nak jatuh but still aku tak boleh… just mata penuh dengan air mata yang tak reti nak jatuh.. kekadang kalau kita tak tahan sangat barulah kita menangis kan? that’s mean, i still can handle it.. *poyo sekali* hahahaa…

aktiviti bulan puasa kat hostel memang agak awesome ! dengan terawih penuh… and ada satu hari tu memang balik sampai pukul 11pm… the following days ada yang skip terawih.. pasai pa?? sebab lama sangat ye pun.. masa tu imam tu baca surah panjang sangat .. aku ni pun tak larat nak berdiri lama-lama… *mengalahkan org tua*

itu kalau budak hostel… kat kolej lak ada majlis tadarus al-quran selepas sesi pembelajaran tamat… mulalah kita orang nak berseksa dengan orang ramai (orang ramai or student???) student je pun.. NO PUBLIC ok! buat benda ni kat dewan.. (untunglah dewan besaqqq) hahahaha.. nak ambil ayaq sembahyang pun susah gak but time tu aku tak fikir apa masalah… semakin hari, semakin relax aku .. takde lah nak hurry sangat… malas nak berebut ok !

okay, jum skip untuk majlis iftar course Pelancongan Tahun 1… okay ini serious aku nak tergelak sebab kita orang terlepas ! terlepas apa?? ye la.. yang dapat bukak puasa tu, course kita orang je.. nasib ah kita orang cepat… (siapa cepat dia dapat) pihak kolej tak benarkan majlis buka puasa kat luar… tahu tak sebab apa? sebab ada pelajar hostel yang tak bayar yuran makan… sebab tu je? chill ah… dorang akan bayar gak nanti… trust me derr…



     


               





okay, lepas ni semua pic kawan ..they’re awesome and cool always !








          
all of them are super awesome :) hehehe…


tak tahu nak cerita macam mana sebab benda semua ni memang tak diduga pun… hehehe… okay.. itu time iftar.. kat hostel almost everyday makan ayam ! time buka puasa je makan ayam :D just time sahur aka SOQ je makanan dia kurang mengancam sikit… time sahur makan pedas?? memang tak ah kan… berapi perut aku pepagi tu ! ada satu hari tu kan,, memang syok gila tidur and terasa macam cukup gila k tidur… sejak time puasa ni, always aku bangun pukul 6.30am.. pasai pa? ye la bukan nak g breakfast pung –.-" wat lekkk… hehehe… lagi pun aku ni kalau nak bersiap, sekejap je.. no need to hurry sangat ah…

pergi BAZAR ! oh yeahhh.. kita orang g ikut hari.. macam senior and junior perempuan tak g skali sebab ada kes kononnya tak nak kita orang gaduh .. tah pape je –.- sakai much… mungkin tak kot nak gaduh.. 

ada time minggu balik, kita orang satu blok g bazar sebab tak ramai orang.. so, semua orang can go :D
time cuti macam biasa, aku skip terawih sebab tak ramai orang.. mana syok wehh g tak ramai orang… 
so, aku plan untuk skip.. biaq p lah.. 4 kali je pun…

MALAM KHATAM AL-QURAN,
 

sebelum mula majlis khatam, kita orang solat isyak and terawih dulu.. kali ni terawih buat 8 je sebab nak sambung pula dengan majlis tu.. aku ni tukang bagi hadiah nanti, so aku kena cepat.. aku sembahyang sebelah kawan saiko aku iaitu Intan Sajidah and Fadzleen… 3 orang yang akan bg hadiah.. aku, fadz and iffah… sebelum majlis khatam tu, siang tadi ada tolong cikgu prepare sikit-sikit untuk majlis tu… angkat tikar la… masa ada masa lapang, aku g wet lands yg memang ada kat kolej… main monkey bar sampai tangan merah and ada pendarahan dalaman *padan muka* im fine :P
                     
itulah fadz.. dia tu dah la tinggi then muka putih kot … kalau dia bangun tidur, sumpah seramm.. kekadang dia ni boleh ngam dengan aku and funny gak ah.. aku ni bukan jenis kawan yg suka judge ok.. aku tak condemn orang and aku tak demand nak kawan yang macam mana… aku bukan yg memilih please…
                     


dengan cikgu and kekawan aku yang akan terlibat bg hadiah malam khatam tu… cikgu tu serious awesome ! kekadang nak minta tolong cikgu pun aku rasa awkward sekali.. hehehe… cikgu tu like my second mom :) she so sweet you know :D i very happy cuz that teacher teach us… WO AI NI <3
aku sebenarnya tak reti nak share cerita sedih… for me semua tu jadi ada sebab.. i just let it happen…

DUIT RAYA,
kat kolej dapat duit raya ! awesome dohhh ! lepas salam dengan semua cikgu except for cikgu lelaki, sir khor sempat lagi snap pic aku while me just pose… sebelum salam cikgu, sempat gak ah aku bersalaman dengan kawan .. minta maaf and wish raya… memang terharu gila ahh… oh ye.. budak pelancongan ada buat sesi post mortem gitu.. apa yang nak luahkan, cakap je.. memang syokk… aku ni open minded so tak kisah sangat.. always happy :D eh jap.. itu KIM ! hehehe.. sempat lg dia inter frame :O

                       

BEFORE BALIK,
sempat lagi snap pic dengan kawan aku Effa… hehehe… dengan Nad kat airport and also Mai :)

                                   



ni luggage yg dah ready pun nak fly.. HAHAHA
                     



CONCLUSION:
memang awesome ahh ! malam last kat hostel, semua pakat duk packing barang including me ! lepas pack, sempat lagi lepak kat prep while eating ! hehehe.. memang cool habis ahh … dengan member yg memang sporting.. teruja aku… :D

Comments

Yoying Chirping !

Popular posts from this blog

Mimpi: Arwah Yasmin

Assalamualaikum,  p/s : ini mimpi sebenar kawan aku pasal arwah yasmin! so jgn nak ubah cerita! UNDERSTAND?! GOOD~
okay, korang percaya mimpi tak? b4 this pun korang mesti ada yg baca TENTANG MIMPI NGERI ARWAH? Ni antara POST ARWAH TTG MIMPI! actually dalam topic kali ni bukan mimpi aku but kawan aku si Adillah *twitter*
Ni perbualann aku dgn dia :
Aku: Adi! aku harap sgt aku mimpi ttg arwah dowh :( Adi: Aku pun...
Keesokan harinya, 
Aku: Adi! Semalam aku mimpi kosong je!! *tetibe nyanyi lgu najwalatif XD* Adi: Aku mimpi pasal arwah kot tadi! Aku: What?!! Kau tipu!!! Adi: Buat apa aku nak tipu? Aku bangun je, masuk bilik air terus menangis kot :( Aku: Citew ahh!! Adi: Ye aku citew laa ni!
Waktu PJ (Rabu)
Aku: Weh! kau janji nak citew something kat aku kan?? Adi: Pasal ape eh? *senyum* Aku: Gedikz ahh kau! pasal mimpi kau dgn arwah ahh! *muka marah* Adi: Ohhhh. Awat tak habaq! Aku: Kau dah janji kan nak citew?! Adi: Kau tak cakap pun? Aku: Enough!! Citew je laaa gedik!!
Cerita dia berm…

Cerita wanita^^

assalamualaikum, hai semua, hari ni saya nak share sikit dan maybe berguna kepada perempuan dan lelaki. tambah info sikitlah kalau tak tahu, kan?
ramai lelaki tak fahami perempuan dengan betul dan lelaki fikir mereka dah lakukan apa yg terbaik tapi sebenarnya tidak. kekadang, perempuan pun tak faham diri dia sendiri.
tahukah anda, perempuan suka menangis senyap-senyap. dia tak suka hebohkan kat orang yg dia tak rapat. kebiasaannya, perempuan suka menangis pada waktu dia bersendirian dan tiada siapa di sekelilingnya. jika perempuan menangis, jangan cuba nak ganggu mereka. biarkan mereka menangis sepuas hati kerana dengan cara itu sahaja yg dapat melegakan dia. menangis dapat membawa keluar kesedihan dia. betulkan?

selain menangis, perempuan juga suka 'buat-buat' happy. ada sesetangah perempuan tak suka tunjuk yg dia sedang sedih dekat orang lain. dia lebih suka pendam dan rasa pedihnya seorang diri. perempuan seperti ini selalu nampak yg dia happy dengan kawan-kawan tetapi tidak…

Suspended Coffee

We start with

"BismillahiRahmaniRahim"

do you know what is the story about "Suspended Coffee" ? let me tell you a story that will make you touching. i read this on Facebook when i am scrolling the timeline

Apa yang aku faham melalui cerita di facebook tu, aku dapati mereka di Naples sangat baik hati kerana sanggup membayar duit kopi yang tidak mereka minum untuk orang susah yang inginkan minuman panas pada musim sejuk. 
They're so kindhearted! Why Malaysia tak pernah ada? Sebab banyak kes tipu ni ha.. Pengemis pun ada yang menipu miskin.. kang Allah bagi miskin betul-betul baru tahu -.-" 
Respect orang Naples kerana baik hati :D