Skip to main content

Hoki ke choki choki?

Assalamualaikum,

Hoki.
Satu game yg awesome.
Use stick.
&
Ball.
Rebut the bola and make a goal.
Yeahhh!

Memang hoki itu menyeronokkan tapi tak semudah yang disangka kalau nak main hoki. Kinda tough sebenarnya. Terasa nak cerita zaman kegemilangan wakil sekolah main hoki. Masalahnya ni cerita sekolah rendah. Takpe kot noh? :P

Ye. Aku dulu pemain hoki sekolah. And aku stop main hoki sebab i follow my mom transfer to new school when i at standard 5. Bukan salah my mom pun aku nak pindah. Aku nak pindah pun sebab aku ada reason aku sendiri. Aku nak pindah sebab , time tu aku kena hafal sifir. I HATE TIMES TABLE. Common! aku still survive walaupun tak hafal sifir. -.-" Oleh sebab itu, aku lari ke sekolah baru and hopefully no sifir. yeah! Since pindah aku stop secara mengejut sampai berat badan aku naik.

Aku start main hoki masa darjah 3. My first training aku ingat lagi, aku ambil stick orang lain selamba badak aku je. Ye la mana nak tahu. Ingatkan sekolah punya stick. Lari padang berapa kali tah but yang aku pasti 5+ la kot. Dah la padang tu besar. Longgar lutut semua ada. First day memang ah penat but then okay dah la. Aktiviti yang cikgu buat pun aku still bertenaga join. Memang best time tu. Macam mana aku boleh join hoki pun aku tak sure.

Ada game. Yeah! Itu yang aku nantikan... Game persahabatan dulu. Persahabatan ada kalah and ada menang. Adat ah kan. Tak kan nak menang je... Aku ada gak lawan time ni. Time tu pakai baju biasa je. Time the real game, aku ingat lagi, aku pakai skirt (malu nak cakap) . ya skirt tu memang kat paras lutut. kalau duduk memang nampak la kan? sebab tu kteorang semua pakai seluar tight ... but ya.. budak kecik mana nak fikir benda lain.. teruja dah sebab dapat wakil sekolah. But sayangnya, time darjah 3 aku tak dapat masuk padang T_T

Darjah 4, aku dapat jugak masuk padang time the real game. Aku wings kot tak silap and maybe defend gak. But too bad, last minute aku kena jadi goalkeeper. Yah! you know the goalkeeper macam pakai baju nak pergi main rugby tu. Bukan main secure lagi. Dah la susah nak gerak. Time tu memang aku tak tahu nak pakai baju goalkeeper tu, nasib ada abang senior ni.. Dia yang pakaikan untuk aku and sambil tu dia cakap cara nak jadi goalkeeper camne. And also some rules... hahaha... Apa yang aku ingat, biarkan bola kalau bukan dalam kawasan 'D' . hahahaha....

Darjah 4, ni terasa heaven sikit sebab ada lelaki back up xD and ya abang senior yang pakaikan baju untuk aku tu ada cakap kat aku jangan layan lelaki sekolah lain. funny kan? Aku actually nak pergi beli air lepas game tu aku habis. Aku ajak la abang tadi tu teman and tah dari mana bunyi tikus duk suweet kejadahnya ... memang funny wehh... time tu memang abang tu protect aku sesangat. And ya aku still ingat, aku ada makan sandwich yang mama ilya (kalau tak silap tapi aku ingat muka!) Aku suka pakai baju nombor '1' untuk goalkeeper. terasa macam awesome gila!

Perasaan jadi goalkeeper memang takut. Lagi takut kalau pihak lawan serang tempat gol. Dah la bola tu kecik and pakaian macam nak g rugby , mana nak nampak bola tu. kecik you know? xD

Sekolah Agama ? 2 kali dalam seminggu.

Giat dalam menjalani latihan hoki, aku selalu ponteng sekolah agama. Kalau time exam je mesti aku hentam sebab kekadang aku tak faham langsung apa yang ditulis kat kertas exam tu. Ye la dah lama tak masuk kelas mana tahu. Sirah, feqah , ARAB and apa tah lagi... yang ARAB tu syok sebab setiap kali aku datang sekolah agama, mesti ada subjek bahasa ARAB! and cikgu tu selalu aim aku. ye la aku dah la selalu tak buat kerja. Pastu dia bagi soalan aku mesti tak dapat jawab. Dia cakap bahasa arab mana aku nak faham -_- yang aku ingat hari Selasa dan Khamis je aku datang sekolah agama and both that days ada bahasa Arab. Sedih T_T aku usaha nak lari dari dia. At last, aku bagi ustazah tu beruang kola bear from Australia. Kawan aku bagi kat aku then aku bagi kat ustazah aku tu. Terperanjat dia tengok. hahaha.. aku letak kat meja dia so sudden, mana dia tak shock. 

Darjah 3 , aku aktif join latihan . Sampai kat Darjah 4, aku tak turun latihan sebab my dad kata dah lama tak g sekolah agama. HAHAHAHAHA! And when cikgu kata game, so sudden aku ada time perjumpaan and cikgu kata kalau aku nak main dalam game, aku kena turun latihan. So? Cangok lagi? turun latihan and pernah tak datang sekolah a week... rasa awkward tahu tak kalau datang sekolah agama. Ye la dah lama tak pergi mana tak peliks.

Eh macam banyak pulak cerita pasal sekolah agama ni. Sweet memory la kot. Okay kita selit sikit.

Tertinggal van time nak balik sekolah agama. 

Aku ni dulu naik van sebab ayah busy kerja. Makcik tu kata tunggu kat belakang. and aku pun pergi anjak ke belakang (macam masuk dalam kawasan sekolah) and aku tunggu macam orang apa. Tengok2 dah pukul 6pm ... aku pergi gate belakang pun takde. at last aku pun balik jalan kaki sorang- sorang .. darjah berapa aku tak ingat... but memang aku ingat kejadian tu. Mama tanya nape balik lambat, aku bagi alasan van ramai orang. Mama tanya lagi , mana van? tak nampak pun... Aku pun jawab, dia stop kat depan lorong sebab dia nak g terus sebab ada orang lain nak hantar... My mom pun diam and aku pun cepat berambus and act like takde benda jadi. Deret aku back up pemandu van. Takut kena marah punya pasal.. Sebab tu la xD

Hoki?

Oh yeah. Masuk darjah 5, aku tanya cikgu.. 'ada sukan hoki tak?' then dia jawab, ada but tak aktif.. itu sangat buat aku sedih but nak buat macam mana... bukan luck. Sampai situ je kisah hoki aku. At last aku terus berhenti dari main hoki. Minat nak main always ada but kena ada stamina and aktif always. Aku ni dah tak seaktif dulu. Itu yang payah :') Kalau nak aktif balik, memang kena exercise sekerap mungkin, so takkan cepat penat. Maybe ambil masa lama .

You can see the goalkeeper uniform. Macam nak serang orang :D
Itu gambar untuk team perempuan SKDP 2007 . Time ni la yang kena pakai skirt tu.. Time ni memang aku pakailah sebab budak kecik mana fikir pape mah xD and sad thing is, time ni aku tak dapat masuk padang langsung *sobs sobs sobs*

with the boy team :)


Sebab sifir aku pindah sekolah. And maybe kalau tak ada sifir, mungkin aku dah boleh join sekolah sukan. Memang aku ada berangan masa form 1 nak masuk sekolah sukan kat bukit jalil tu ha tapi disebabkan sijil aku tak banyak, so , aku tak layak nak masuk. Lagipun ramai kata sekolah suka penat. Dengan study and training lagi. Takde masa nak rest. Tak apa mungkin ada hikmah. Nasib baik dulu aku tak pernah ungkit atas apa yang berlaku. Aku reda je .

HOPE ,

dapat main just for fun one day. or maybe my college ada game hoki? memang nak join... kena buang semua bad thought! *campak* hahaha...

By : Sabrina Wazien-

Comments

Yoying Chirping !

Popular posts from this blog

Mimpi: Arwah Yasmin

Assalamualaikum,  p/s : ini mimpi sebenar kawan aku pasal arwah yasmin! so jgn nak ubah cerita! UNDERSTAND?! GOOD~
okay, korang percaya mimpi tak? b4 this pun korang mesti ada yg baca TENTANG MIMPI NGERI ARWAH? Ni antara POST ARWAH TTG MIMPI! actually dalam topic kali ni bukan mimpi aku but kawan aku si Adillah *twitter*
Ni perbualann aku dgn dia :
Aku: Adi! aku harap sgt aku mimpi ttg arwah dowh :( Adi: Aku pun...
Keesokan harinya, 
Aku: Adi! Semalam aku mimpi kosong je!! *tetibe nyanyi lgu najwalatif XD* Adi: Aku mimpi pasal arwah kot tadi! Aku: What?!! Kau tipu!!! Adi: Buat apa aku nak tipu? Aku bangun je, masuk bilik air terus menangis kot :( Aku: Citew ahh!! Adi: Ye aku citew laa ni!
Waktu PJ (Rabu)
Aku: Weh! kau janji nak citew something kat aku kan?? Adi: Pasal ape eh? *senyum* Aku: Gedikz ahh kau! pasal mimpi kau dgn arwah ahh! *muka marah* Adi: Ohhhh. Awat tak habaq! Aku: Kau dah janji kan nak citew?! Adi: Kau tak cakap pun? Aku: Enough!! Citew je laaa gedik!!
Cerita dia berm…

Cerita wanita^^

assalamualaikum, hai semua, hari ni saya nak share sikit dan maybe berguna kepada perempuan dan lelaki. tambah info sikitlah kalau tak tahu, kan?
ramai lelaki tak fahami perempuan dengan betul dan lelaki fikir mereka dah lakukan apa yg terbaik tapi sebenarnya tidak. kekadang, perempuan pun tak faham diri dia sendiri.
tahukah anda, perempuan suka menangis senyap-senyap. dia tak suka hebohkan kat orang yg dia tak rapat. kebiasaannya, perempuan suka menangis pada waktu dia bersendirian dan tiada siapa di sekelilingnya. jika perempuan menangis, jangan cuba nak ganggu mereka. biarkan mereka menangis sepuas hati kerana dengan cara itu sahaja yg dapat melegakan dia. menangis dapat membawa keluar kesedihan dia. betulkan?

selain menangis, perempuan juga suka 'buat-buat' happy. ada sesetangah perempuan tak suka tunjuk yg dia sedang sedih dekat orang lain. dia lebih suka pendam dan rasa pedihnya seorang diri. perempuan seperti ini selalu nampak yg dia happy dengan kawan-kawan tetapi tidak…

Suspended Coffee

We start with

"BismillahiRahmaniRahim"

do you know what is the story about "Suspended Coffee" ? let me tell you a story that will make you touching. i read this on Facebook when i am scrolling the timeline

Apa yang aku faham melalui cerita di facebook tu, aku dapati mereka di Naples sangat baik hati kerana sanggup membayar duit kopi yang tidak mereka minum untuk orang susah yang inginkan minuman panas pada musim sejuk. 
They're so kindhearted! Why Malaysia tak pernah ada? Sebab banyak kes tipu ni ha.. Pengemis pun ada yang menipu miskin.. kang Allah bagi miskin betul-betul baru tahu -.-" 
Respect orang Naples kerana baik hati :D