Skip to main content

Perkara yang lebih besar #MH17

Assalamualaikum,

The next big thing just happen.. I still remember. One of my friend was telling me something.

The conversation begin:

My Friend : Do you know, after the MH370, there will be something happen next. And that thing really make some people afraid more than MH370.
Kawan : Kau nak tahu tak. Lepas kes MH370 ni, akan ada sesuatu yang lebih besar akan terjadi. Kejadian tu akan membuatkan semua orang lagi takut daripada kisah MH370.

Me : Really? Such as what? Something like big problem? Or maybe another airplane crashed?
Saya : Ye ke? Macam apa? Lebih kurang, masalah besar? Atau mungkin kapal terbang lain yang terhempas?

My Friend : Not sure about that. Just that I know. My teacher told me to always remember something. All of this thing happen is just the begging. We have to prepare for it.
Kawan : Tak pasti. Itu je yang saya tahu. Cikgu saya pesan untuk selalu ingat yang kejadian ini semua terjadi hanyalah permulaan. Kita kena lebih bersedia untuk itu.

Me : Well, you afraid of me now. Hmmm... What's going to be the next big thing huh....
Saya : Kau sekarang menakutkan aku. Hmmmm... Apa perkara yang lebih besar akan terjadi eh....

The conversation stop.

Mungkin masa kawan I story tu, I just fikir mungkin itu hanya firasat cikgu dia sahaja. Tapi, bila kes MH17 ini muncul, bukan satu firasat lagi... Mungkin Allah sedang menguji Malaysia. Ramai orang berpendapat, flight dari Amsterdam ke Kuala Lumpur itu untuk orang Malaysia yang nak datang beraya. Wallahualam~ Hanya Allah yang tahu. Kejadian yang berlaku pasti ada hikmah yang terjadi.


A Malaysia Airlines passenger jet is reported to have been shot down near the Russia - Ukraine border. Initial reports from Interfax news agency say the Boeing 777 was flying at an altitude of 32,000ft. Sources say 280 passengers and 15 crew members were onboard the flight from Amsterdam to Kuala Lumpur. 

Sebuah jet penumpang Malaysia Airlines dilaporkan telah ditembak jatuh berhampiran Rusia - sempadan Ukraine. Laporan awal daripada agensi berita Interfax berkata Boeing 777 terbang pada ketinggian 32,000 kaki Sumber berkata 280 penumpang dan 15 anak kapal berada di atas penerbangan dari Amsterdam ke Kuala Lumpur.



Untuk yang curious maksud 'shot down' itu apa...
A Malaysian Airlines passenger plane with 295 aboard was shot down by a surface-to-air missile in Ukraine near the Russian border, according to multiple reports.
 Sebuah pesawat penumpang Malaysia Airlines dengan 295 kapal telah ditembak jatuh oleh peluru berpandu permukaan-ke-udara di Ukraine berhampiran sempadan Rusia, menurut beberapa laporan.

The airline, which saw one of its fleet disappear over the Indian Ocean in March, confirmed only that "an incident" had occurred involving the Boeing 777, which was en route to Kuala Lumpur from Amsterdam. 
 Syarikat penerbangan itu yang melihat salah satu kumpulan pesawatnya hilang di Lautan India pada bulan Mac, disahkan hanya bahawa "insiden" telah berlaku yang melibatkan Boeing 777, yang sedang dalam perjalanan ke Kuala Lumpur dari Amsterdam.

“Malaysia Airlines has lost contact of MH17 from Amsterdam," read a tweet from the airline. "The last known position was over Ukrainian airspace. More details to follow,” read a tweet from Malaysia Airlines’ account.
 "Malaysia Airlines telah terputus hubungan daripada MH17 dari Amsterdam,"sila baca tweet daripada Syarikat Penerbangan. "Kedudukan terakhir diketahui adalah atas ruang udara Ukraine. Maklumat lanjut untuk diikuti, "sila baca tweet dari akaun Malaysia Airlines.

Malaysian Defense Minister Hishammuddin Hussein said he has directed the country’s Ministry of Defense to investigate the incident, according to a message on his Twitter account. He said he could not confirm that the plane was shot down.
 Menteri Pertahanan Malaysia Datuk Seri Hishammuddin Hussein berkata beliau telah mengarahkan Kementerian negara Pertahanan untuk menyiasat kejadian itu, menurut satu mesej di akaun Twitternya. Beliau berkata beliau tidak dapat mengesahkan bahawa pesawat itu ditembak jatuh.

But multiple reports, including from Russia's Interfax news agency, said the plane was shot down at cruising altitude. Anton Gerashenko, an adviser to Ukraine's Interior Minister told The Associated press that the plane, carrying 280 passengers and 15 crew people onboard, was shot down.
 Tetapi beberapa laporan, termasuk dari agensi berita Interfax Rusia, berkata pesawat itu ditembak jatuh di pelayaran ketinggian. Anton Gerashenko, penasihat kepada Menteri Dalam Negeri Ukraine memberitahu Akhbar bersekutu bahawa pesawat itu, membawa 280 penumpang dan 15 orang anak-anak kapal di atas kapal, ditembak jatuh.

Gerashenko says on his Facebook page the plane was flying at an altitude of 33,000 feet when it was hit Thursday by a missile fired from a Buk launcher. A similar launcher was seen by Associated Press journalists near the eastern Ukrainian town of Snizhne earlier Thursday.
 Gerashenko berkata di laman Facebook beliau pesawat itu terbang pada ketinggian 33,000 kaki ketika telah dipukul Khamis oleh peluru berpandu yang dilancarkan dari sebuah pelancar Buk. Seorang pelancar sama dilihat oleh wartawan Associated Press berhampiran bandar Ukraine timur Snizhne awal Khamis.

The adviser also told Russian news agency Interfax that all onboard have been killed.
 Penasihat juga memberitahu agensi berita Rusia Interfax bahawa semua di atas kapal telah dibunuh.

The border area where the plane apparently went down, near the city of Kremenchuk, has been embroiled in the larger dispute between Ukraine and ethnic Russian separatists. Fighting has intensified in recent months in the region. A day before, according to the Ukrainian government, a Russian military plane shot down a Ukrainian fighter jet in Ukrainian airspace.
 Kawasan sempadan di mana pesawat itu keadaannya ke bawah, berhampiran bandar Kremenchuk, telah terbabit dalam pertikaian yang lebih besar antara Ukraine dan kumpulan pemisah etnik Rusia. Pertempuran telah dipergiatkan dalam beberapa bulan kebelakangan ini di rantau ini. Sehari sebelum, menurut kerajaan Ukraine, sebuah pesawat tentera Rusia ditembak jatuh jet pejuang Ukraine di ruang udara Ukraine.

A Reuters correspondent near the scene reported seeing burning wreckage and bodies strewn across the ground. A Ukrainian Emergency official told the news agency body parts were scattered up to nine miles around the crash site and at least 100 bodies were seen.
 Seorang wartawan Reuters berhampiran tempat kejadian melaporkan melihat membakar bangkai dan badan-badan bertaburan di tanah. Seorang pegawai Kecemasan Ukraine memberitahu agensi berita bahawa bahagian badan bertaburan sehingga sembilan batu sekitar lokasi kemalangan dan sekurang-kurangnya 100 mayat dilihat.

Pentagon Spokesman Col. Steve Warren said he was aware of reports of the downed passenger jet in Ukraine,but did not have further information.
 Pentagon Jurucakap Kolonel Steve Warren berkata beliau menyedari laporan jet penumpang yg dijatuhkan di Ukraine, tetapi tidak mempunyai maklumat lanjut.

A senior White House official said President Obama has been briefed on the incident. Rep. Michael McCaul, R-Texas, chairman of the House Homeland Security Committee, said whether it was intentional or accidental it is an "international incident" when a passenger jet is shot down. McCaul said he believed only a military grade weapon could have downed the plane.
Seorang pegawai kanan Rumah Putih berkata Presiden Obama telah diberi taklimat mengenai kejadian itu. Rep Michael McCaul, R-Texas, pengerusi Dewan Jawatankuasa Keselamatan Dalam Negeri, berkata sama ada ia disengajakan atau tidak sengaja ia adalah satu "kejadian antarabangsa" apabila pesawat penumpang ditembak jatuh. McCaul berkata beliau percaya hanya senjata tahap tentera yang boleh menjatuhkan pesawat.

The Boeing jets are equipped with twin Rolls-Royce Trent engines, typically cruises at 35,000 feet at speeds up to 639 miles per hour.
 Jet Boeing dilengkapi dengan enjin Rolls-Royce Trent berkembar, biasanya pelayaran di 35,000 kaki pada kelajuan sehingga 639 batu sejam.
 
On March 8, Malaysia Airlines Flight 370, also a Boeing 777 and carrying 227 passengers and 12 crew on a route from Kuala Lumpur to Beijing, disappeared somewhere over the ocean. It has not been found.  
 Pada 8 Mac, Malaysia Airlines Penerbangan 370, juga Boeing 777 dan membawa 227 penumpang dan 12 anak kapal yang dalam perjalanan dari Kuala Lumpur ke Beijing, hilang di suatu tempat di atas lautan. Ia tidak ditemui.

- ............... -

"Pray for MH17. Humanity will always win" 

Comments

Yoying Chirping !

Popular posts from this blog

Mimpi: Arwah Yasmin

Assalamualaikum,  p/s : ini mimpi sebenar kawan aku pasal arwah yasmin! so jgn nak ubah cerita! UNDERSTAND?! GOOD~
okay, korang percaya mimpi tak? b4 this pun korang mesti ada yg baca TENTANG MIMPI NGERI ARWAH? Ni antara POST ARWAH TTG MIMPI! actually dalam topic kali ni bukan mimpi aku but kawan aku si Adillah *twitter*
Ni perbualann aku dgn dia :
Aku: Adi! aku harap sgt aku mimpi ttg arwah dowh :( Adi: Aku pun...
Keesokan harinya, 
Aku: Adi! Semalam aku mimpi kosong je!! *tetibe nyanyi lgu najwalatif XD* Adi: Aku mimpi pasal arwah kot tadi! Aku: What?!! Kau tipu!!! Adi: Buat apa aku nak tipu? Aku bangun je, masuk bilik air terus menangis kot :( Aku: Citew ahh!! Adi: Ye aku citew laa ni!
Waktu PJ (Rabu)
Aku: Weh! kau janji nak citew something kat aku kan?? Adi: Pasal ape eh? *senyum* Aku: Gedikz ahh kau! pasal mimpi kau dgn arwah ahh! *muka marah* Adi: Ohhhh. Awat tak habaq! Aku: Kau dah janji kan nak citew?! Adi: Kau tak cakap pun? Aku: Enough!! Citew je laaa gedik!!
Cerita dia berm…

Cerita wanita^^

assalamualaikum, hai semua, hari ni saya nak share sikit dan maybe berguna kepada perempuan dan lelaki. tambah info sikitlah kalau tak tahu, kan?
ramai lelaki tak fahami perempuan dengan betul dan lelaki fikir mereka dah lakukan apa yg terbaik tapi sebenarnya tidak. kekadang, perempuan pun tak faham diri dia sendiri.
tahukah anda, perempuan suka menangis senyap-senyap. dia tak suka hebohkan kat orang yg dia tak rapat. kebiasaannya, perempuan suka menangis pada waktu dia bersendirian dan tiada siapa di sekelilingnya. jika perempuan menangis, jangan cuba nak ganggu mereka. biarkan mereka menangis sepuas hati kerana dengan cara itu sahaja yg dapat melegakan dia. menangis dapat membawa keluar kesedihan dia. betulkan?

selain menangis, perempuan juga suka 'buat-buat' happy. ada sesetangah perempuan tak suka tunjuk yg dia sedang sedih dekat orang lain. dia lebih suka pendam dan rasa pedihnya seorang diri. perempuan seperti ini selalu nampak yg dia happy dengan kawan-kawan tetapi tidak…

Suspended Coffee

We start with

"BismillahiRahmaniRahim"

do you know what is the story about "Suspended Coffee" ? let me tell you a story that will make you touching. i read this on Facebook when i am scrolling the timeline

Apa yang aku faham melalui cerita di facebook tu, aku dapati mereka di Naples sangat baik hati kerana sanggup membayar duit kopi yang tidak mereka minum untuk orang susah yang inginkan minuman panas pada musim sejuk. 
They're so kindhearted! Why Malaysia tak pernah ada? Sebab banyak kes tipu ni ha.. Pengemis pun ada yang menipu miskin.. kang Allah bagi miskin betul-betul baru tahu -.-" 
Respect orang Naples kerana baik hati :D