Skip to main content

When you feeling down ...

Assalamualaikum,


Well, kita manusia ni tak pernah lepas daripada rasa macam 'down'. Down tu apa? Down tu macam kita rasakan diri kita ni macam tak diperlukan lagi, rasa rendah diri, sedih, tak ada mood, dan macam- macam lagi... Kadang- kadang kita yg membuatkan diri kita rasa down tanpa kita sedari.


Masalah 'feeling down' ni always dikaitkan dengan perempuan. Kenapa? Because, girls loves to play with their emotion ! Perempuan suka bagi tekanan kat diri sendiri kerana masalah yg ada dan mungkin masalah yg dia sendiri tambah. Itu masalah perempuan. Well, I'm a girl. SO I KNEW IT!

When this feeling come?

- The truth is, perasaan ini datang when kita rasakan diri kita lonely, alone and need someone to talk with but nobody is around you. Kita just need some supportive member to share our story but too bad.. Nobody besides :')





At least, seorang yg boleh teman kita untuk kita share masalah and dengar benda apa yg jadi seharian kita :) 

BUT,

kalau dah tak ada orang juga sekeliling kita, apa yg kita boleh buat is pretending there is someone besides you. You can talk to yourselves you know? Like this video did...



In this video, she just feel no confident on doing something... Yeah, she just imagine 'future me'...

Aku cari masa yg lama untuk ingat balik video ni... This video give a lot of inspiration :))


Still, if we cannot do that and still your self-confident not really high.. Well, maybe you can try to find someone special.. No! Wait... Maybe they will call you desperate but maybe you can try by forgetting all of your problems. Easy?

How to remove all the problems?

Try to enjoy yourself... Don't think about others sake but try to make yourself happy first. Then, you can make other peoples happy too... Kalau kita sendiri ada masalah, macam mana kita nak gembira kan orang lain kan? Cuba fikir, kita ni hidup kalau nak sedih je memang orang kata tak ada life la kan... Memang sedih itu perlu cuma, kekadang kita kena lupakan kesedihan kita buat sementara waktu. Cherish other people will make you happier you know ?





Kegembiraan orang lain, kadang- kadang boleh membuatkan kita tersenyum lebar secara tidak sengaja. Kita ni manusia serba kekurangan dan saling melengkapi antara satu sama lain. Tak semua orang yg suka tengok orang lain happy cuma nak bagitahu, kalau orang itu tidak senang dengan kegembiraan orang lain, itu maknanya ada niat tidak baik di hati seseorang itu. 

Kita tak tahu hati orang macam mana... Hati manusia lain- lain. Dan hati manusia sangat cepat berubah. Hati kita ni pun kekadang cepat betul berubah.. 

Example :

1) Fall in love with that one guy for today but suddenly tomorrow you already fall in love with other guy... and same goes to the boy... :) 

2) Shopping... In what to buy list, just ada 3 item but when sampai mall, penuh satu trolley dibelinya...

Perempuan, sangat cepat menangis kerana hati perempuan ini lembut macam tisu or maybe lagi lembut dari tisu. Guys tak boleh nak cakap yg perempuan ni gedik sebab suka menangis kerana itu dah lumrah perempuan untuk always crying. Girls crying must be a reason. Always have a reason. If no reason, GIRLS WILL NOT DO IT.


If we feel down, just think something that can make you happy again... Kalau kawan kita sedang bersedih or mungkin feeling down, kita boleh try tanya dia and ask them if they want to share with us. and kalau dia kata 'its ok' then not force them.. biarkan dia saje yg merasakannya... Kekadang, dengan kehadiran kita ni dah boleh membuatkan dia tenang... One more thing try to give a warm hug and tepuk belakang badan dia and say 'don't be sad. everything will be ok *smile*'



Just remember, if you feel sad, just think that is still have a person who loves you.

Comments

Yoying Chirping !

Popular posts from this blog

Mimpi: Arwah Yasmin

Assalamualaikum,  p/s : ini mimpi sebenar kawan aku pasal arwah yasmin! so jgn nak ubah cerita! UNDERSTAND?! GOOD~
okay, korang percaya mimpi tak? b4 this pun korang mesti ada yg baca TENTANG MIMPI NGERI ARWAH? Ni antara POST ARWAH TTG MIMPI! actually dalam topic kali ni bukan mimpi aku but kawan aku si Adillah *twitter*
Ni perbualann aku dgn dia :
Aku: Adi! aku harap sgt aku mimpi ttg arwah dowh :( Adi: Aku pun...
Keesokan harinya, 
Aku: Adi! Semalam aku mimpi kosong je!! *tetibe nyanyi lgu najwalatif XD* Adi: Aku mimpi pasal arwah kot tadi! Aku: What?!! Kau tipu!!! Adi: Buat apa aku nak tipu? Aku bangun je, masuk bilik air terus menangis kot :( Aku: Citew ahh!! Adi: Ye aku citew laa ni!
Waktu PJ (Rabu)
Aku: Weh! kau janji nak citew something kat aku kan?? Adi: Pasal ape eh? *senyum* Aku: Gedikz ahh kau! pasal mimpi kau dgn arwah ahh! *muka marah* Adi: Ohhhh. Awat tak habaq! Aku: Kau dah janji kan nak citew?! Adi: Kau tak cakap pun? Aku: Enough!! Citew je laaa gedik!!
Cerita dia berm…

Cerita wanita^^

assalamualaikum, hai semua, hari ni saya nak share sikit dan maybe berguna kepada perempuan dan lelaki. tambah info sikitlah kalau tak tahu, kan?
ramai lelaki tak fahami perempuan dengan betul dan lelaki fikir mereka dah lakukan apa yg terbaik tapi sebenarnya tidak. kekadang, perempuan pun tak faham diri dia sendiri.
tahukah anda, perempuan suka menangis senyap-senyap. dia tak suka hebohkan kat orang yg dia tak rapat. kebiasaannya, perempuan suka menangis pada waktu dia bersendirian dan tiada siapa di sekelilingnya. jika perempuan menangis, jangan cuba nak ganggu mereka. biarkan mereka menangis sepuas hati kerana dengan cara itu sahaja yg dapat melegakan dia. menangis dapat membawa keluar kesedihan dia. betulkan?

selain menangis, perempuan juga suka 'buat-buat' happy. ada sesetangah perempuan tak suka tunjuk yg dia sedang sedih dekat orang lain. dia lebih suka pendam dan rasa pedihnya seorang diri. perempuan seperti ini selalu nampak yg dia happy dengan kawan-kawan tetapi tidak…

Suspended Coffee

We start with

"BismillahiRahmaniRahim"

do you know what is the story about "Suspended Coffee" ? let me tell you a story that will make you touching. i read this on Facebook when i am scrolling the timeline

Apa yang aku faham melalui cerita di facebook tu, aku dapati mereka di Naples sangat baik hati kerana sanggup membayar duit kopi yang tidak mereka minum untuk orang susah yang inginkan minuman panas pada musim sejuk. 
They're so kindhearted! Why Malaysia tak pernah ada? Sebab banyak kes tipu ni ha.. Pengemis pun ada yang menipu miskin.. kang Allah bagi miskin betul-betul baru tahu -.-" 
Respect orang Naples kerana baik hati :D