Skip to main content

Tanpa mu :')


Assalamualaikum semua!
So how is it going? Everything is fine right?

Hahahaha! So, today already my second day of fasting. 
All muslims will fasting on Ramadhan month 
:)
How sweet is that right?

This year 2015 ,
will be really different.

Okay, 
i dunno how to story but I'm trying ...

This fasting month, 
slightly different because there's someone missing
FOREVER !

:')

She is my
Grandma.

When i think about her, i'm crying.
Maybe because i'm missing her so bad.
and
maybe i'm the only one who didn't come to her funeral.
I'm faraway on that time.
Study abroad the ocean.

I can't make it if i take an emergency flight.
Why?

The airport also far away from my home.
It will take some times to arrive.
and
I bet most of my family are really busy T_T

Gambar lama ...

That's my grandma grave. But the photo was taken last year after 3 days she passed away.
New grave i didn't snap it because i feel so sad.

(Nak update kat blog pasal arwah pun aku nak nangis je)

I live with my grandma since i was kid.
and till i'm 17 y/o.
She was passed away last year after 6 days my twin brother birthday.
On that time, 
I was in Langkawi.
Still studying.

One night i got a phone call from my mom,
she said my grandma in hospital.

I was so surprised!
But, 
my mom said she just fine :')


The following night, i was so happy !
I dunno why.

The next day on Monday,
when rollcall, 
my warden told me that my grandma passed away.
My warden just like so heartless.

On that time i was like very shock!
I'm speechless.
I'm not crying.
I'm remain silent.

Then ,
I'm crying so badly!
Felt like gonna fall down.
So hurt!

On that time, i was thinking i wanna go home!
But, i got my flight ticket on Thursday.
So,
i stay at school till that day.


My grandma already sick since she was slipped in her bathroom.
First time she fall , 
my dad sent her to hospital.
Doctor says "She just fine."

But, you know right
we are getting older and older.
She already old.

But, i treat her the way she right.
I feed her everyday (when sem break)
I bathe her nearly every day (also sem break)

But,
i did all of that!
Why ?
Because i know that she already old. 
and she cannot capable to do that anymore.
So , is that wrong by doing that for her???


My hard year was 2014.
Pretty hard to explain how i was feel on that time.
Kinda tough!


Semua kenangan bersama arwah, takkan ku lupakan.
Walaupun ada pahit dan manis,
Hanya Allah yang tahu
betapa indahnya kehadiranmu itu.

Engkau telah mengajar erti kehidupan yang berwarna- warni.
Segalanya perlu kau telan seorang diri.
Mengapa itu berlaku?
Kerana kau seorang mak kepada anak- anak yang dah berkeluarga.
Dan kini,
kau ku panggil 'nenek'.
Aku cucu kau.

Sejak bayi,
kecil,
sehingga kini,
aku sudah dewasa!
Kau melihat aku membesar sehingga aku berumur 17 tahun.
Umur mu tidak panjang,
tapi cukup bagiku untuk mengenali mu !

Kau telah banyak mengajar aku!
Memasak,
Mengaji,
Solat,
dan banyak lagi.
Tak terkira semuanya!

Semua kenangan bersama nenek,
muncul satu per satu.
Itu yang telah membuatkan hatiku sayu!
Tanpa kehadiran mu kini,
Menjadikan ku insan yang lebih kuat!

Ingatlah,
semua yang hidup pasti mati!
Jadi,
ku relakan hati untuk redha atas pemergian mu.
Hajah Maznah binti Husin.
7/9/2014 (Ahad)
Semoga roh dicucuri Rahmat-Nya!

~ Al- fatihah ~


Setiap doaku ada untuk mu.
Hanya Allah tahu betapa sayangnya aku kepada mu.

Mak, adik sayangkan mak okay :')

Comments

Yoying Chirping !

Popular posts from this blog

Mimpi: Arwah Yasmin

Assalamualaikum,  p/s : ini mimpi sebenar kawan aku pasal arwah yasmin! so jgn nak ubah cerita! UNDERSTAND?! GOOD~
okay, korang percaya mimpi tak? b4 this pun korang mesti ada yg baca TENTANG MIMPI NGERI ARWAH? Ni antara POST ARWAH TTG MIMPI! actually dalam topic kali ni bukan mimpi aku but kawan aku si Adillah *twitter*
Ni perbualann aku dgn dia :
Aku: Adi! aku harap sgt aku mimpi ttg arwah dowh :( Adi: Aku pun...
Keesokan harinya, 
Aku: Adi! Semalam aku mimpi kosong je!! *tetibe nyanyi lgu najwalatif XD* Adi: Aku mimpi pasal arwah kot tadi! Aku: What?!! Kau tipu!!! Adi: Buat apa aku nak tipu? Aku bangun je, masuk bilik air terus menangis kot :( Aku: Citew ahh!! Adi: Ye aku citew laa ni!
Waktu PJ (Rabu)
Aku: Weh! kau janji nak citew something kat aku kan?? Adi: Pasal ape eh? *senyum* Aku: Gedikz ahh kau! pasal mimpi kau dgn arwah ahh! *muka marah* Adi: Ohhhh. Awat tak habaq! Aku: Kau dah janji kan nak citew?! Adi: Kau tak cakap pun? Aku: Enough!! Citew je laaa gedik!!
Cerita dia berm…

Cerita wanita^^

assalamualaikum, hai semua, hari ni saya nak share sikit dan maybe berguna kepada perempuan dan lelaki. tambah info sikitlah kalau tak tahu, kan?
ramai lelaki tak fahami perempuan dengan betul dan lelaki fikir mereka dah lakukan apa yg terbaik tapi sebenarnya tidak. kekadang, perempuan pun tak faham diri dia sendiri.
tahukah anda, perempuan suka menangis senyap-senyap. dia tak suka hebohkan kat orang yg dia tak rapat. kebiasaannya, perempuan suka menangis pada waktu dia bersendirian dan tiada siapa di sekelilingnya. jika perempuan menangis, jangan cuba nak ganggu mereka. biarkan mereka menangis sepuas hati kerana dengan cara itu sahaja yg dapat melegakan dia. menangis dapat membawa keluar kesedihan dia. betulkan?

selain menangis, perempuan juga suka 'buat-buat' happy. ada sesetangah perempuan tak suka tunjuk yg dia sedang sedih dekat orang lain. dia lebih suka pendam dan rasa pedihnya seorang diri. perempuan seperti ini selalu nampak yg dia happy dengan kawan-kawan tetapi tidak…

Suspended Coffee

We start with

"BismillahiRahmaniRahim"

do you know what is the story about "Suspended Coffee" ? let me tell you a story that will make you touching. i read this on Facebook when i am scrolling the timeline

Apa yang aku faham melalui cerita di facebook tu, aku dapati mereka di Naples sangat baik hati kerana sanggup membayar duit kopi yang tidak mereka minum untuk orang susah yang inginkan minuman panas pada musim sejuk. 
They're so kindhearted! Why Malaysia tak pernah ada? Sebab banyak kes tipu ni ha.. Pengemis pun ada yang menipu miskin.. kang Allah bagi miskin betul-betul baru tahu -.-" 
Respect orang Naples kerana baik hati :D