Skip to main content

Posts

Showing posts from 2016

Straws pt.2

29/12 bersamaan hari Khamis. I'm so happy because ada group arrival so takyah nak busy kat kaunter reception. And its really full house sbb 187 room sold. Damn a lot yaaa ! Hehehe.

Ingatkan boleh ah balik awal but tak sbb busy sgt. Mana tak busy ye, dgn guest yg inhouse and nak check in lagi. Ramai weh serious ah! Hahahahahaha.


The best new collegue that i ever have! Ya keje kat hotel kenal habis semua org except for the office part. Tah la I'm not sure why I'm not really like the people who are so berlagak like they have everything.

So, dia ni course culinary arts and she made this delicious strawberry cake. Yummy. Actually, dia nak bagi coklat but tak jadi sbb dia dah bagi kat org lain. Then, terjumpa balik dia before dia balik kerja. Dia kata tak nak bg strawberry sbb sedap. Tapi sbb dah janji nak bagi, so ya dia bagi gak hehehe... Ya mmg sedap ;) untung dpt member pro masak ni HAHAHAHAHAHA!

My report dah 3 hari tak buat. I'm so lazy duh. Hm

Kahbye
posted from Blog…

Straws

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Well, almost a month aku practical kat situ and its very challenging because of those system and stuff. I admit i cried a lot :'(

Sebab tak suka buat benda yang kita tak mahir and terpaksa buat. And lagi satu, kalau nak ajar tu memang kena marah² bagai ke??? Perlu ke setiap kali aku tanya, kau akan jawab "takkan dah lupa? Balik study tak???" OMG! depan tetamu kau ckp mcm tu kat aku. Siot betul. Nasib baik je la orang tu okay. *mengeluh berat*

Its been awhile tak menulis and i kinda miss it. Miss the old happy me and the really sweet talker me. Lol.s

I dunno what's happening next because i don't want to put any hopes to it.

I do fall in love with this one guy. He is so cute and very cool guy. Tak tahu la kalau dia dah berpunya ke belum but ya just crush boleh la. Kalau ada jodoh takpe :P


Nasi kerabu and strawberry. Even masam but its so delicious. Actually i have a question which is very bother me sometimes.

Why people said st…

Growing up sucks

Ya so sucks growing up. Rasa macam dah mula rindu masa zaman sekolah rendah. Bawa beg besar. Tulisan besar. Buku besar. Guru besar. Eh? Rindu semualah... Even my school also besar. Ya i must say, bohonglah kalau aku cakap masa kecik2 tak pernah teringin nak kerja and ada duit sendiri. So takyah nak serabut takde duit. But actually sekolah lagi best. Fikir belajar and score final. Kalau tak dpt score still jadi manusia. Bukak business contohnya la.

So now I'm already 19 and a few weeks nanti nak masuk dah 20. Maybe jodoh tu dah ada but tunggu masa nak on wedding je. Plan hotel maybe. HAHAHAHAHAHA!

SO YA. Even dah 19 aku masih takley berpisah dari family especially mama. Haih aku boleh nangis masa kat office tadi! Nasib baik laaa akak tu okay. Damn malu !

My mind is so complicated but if u ask to do something, i can do it but must teach how to do it. I'm so lembab kalau tak tahu pape. Hahahahaha! Kan aku ckp aku lembab... So ya it is me. I miss her so much la... 2 weeks is so l…

Reason blogging...

Nowadays, people rarely guna blog sebagai medium bacaan. For me, i have my own reason why I'm still using this blog.
gunakan sebagai isi masa lapangjust share my thoughtssimpanan untuk future well, dah lama sgt blogging.. since 2012 kot... tak ingat... masa form 3 gile korea and i dunno why... i dunno if kids nowadays still suka menaip macam ni or just love to hang out and take some selfie and pose nicely. hahahaha... not sure which one.
before masuk asrama, i do love blogging... sampai cari apps blogger dalam BB World.. time tu mana popular lagi android... time tu rasanya masih zaman Blackberry dengan Apple. memang fight but i can see that masa tu semua orang "weh nak bb pin"... itu la special Blackberry
furthermore, i love the keypad. mudah untuk typing panjang- panjang... nak pulak masa tu twitter tengah famous. so, semua orang laju je nak jadi twt famous. but dulu dorg jadi twit famous sebab twit dorg best. tp, sekarang...
nak jadi hot, kau kena buat something yg m…

#Stupid the most.

NEVER ARGUE WITH THE STUPID PEOPLE!
My own experience,
Its really annoying to pick a fight with stupid people!

Why???
sebab dorang argue tanpa fikir the logic part. and main bantai je!

Sometimes,
benda tak masuk akal and mmg sah salah dia pun, tetap dia nak menafikan.

and bila dah OTW nak kalah argue,
they will never stop asking 'kenapa... asal... etc'
senang cerita tak nak mengalah ah.

at the end, kau sendiri yang give up and tak nak cakap pape. speechless.

............
Orang macam ni tersangatlah annoying and i don't know why i'm easily give up on them. but now i know the reason.
u will losestill kalahtakde chance nak betulkan logikkalah and kalah kadang- kadang kita kena give up atas apa yang kita dah penat buat. kalau dah memang benda tu tak bagi apa- apa faedah, better give up kan? why not~
well, give up tu ada banyak cara and reason. stop judging derrr~
makin hari- makin malas nak menaip. haihhhh! i misss the old me,.... k bye

Final Sem at KV Langkawi

Assalamualaikum,
SERIOUS TALK I'M STRESS!
bukan apa sebab final sem dah ni... perasaan dah jadi macam happy dan sedih...
sebab happy dapat sijiltakyah hadap bukubenda takleh buat masa study dah boleh buatenjoy life sebab sedih kawankawanlifelessgelak ketawamemories yg funny kenapaaaaa.... masa dulu mcm nak cepat- cepat habiskan study but now im feel so sad...
ada orang cakap,  "Setiap pertemuan ada perpisahan."
kalau perpisahan yang hakiki?
they can say, maybe god want to replace someone who is better than the old one. but, masih tak dapat nak ubah kenangan yang pernah kita lalui bersama. rindu tak terhingga.
bohong la kalau aku cakap, orang yang aku rapat sekarang ni dah takde dalam ingatan aku. sebab, kekadang mesti teringat moment bersama tu.
suddenly je dia popped out! semua masih segar di ingatan. my gosh!
paling rindu masa zaman jadi budak kecik.. yang tak tahu apa but just reti nak mintak je. kalau tak dapat menangis... nasib baiklah mama dulu sangat garang -.-&quo…

Patient Listener 💕

Assalamualaikum,
and hello there world!
So today i would like to share my thoughts about being a "Patient Listener". It can be described as two ways. 1. Being so patience (sabar) by hearing their problems. 2. You treat your patient (pesakit) problems.
But in this case I will go with both of it. Sometimes, peoples didn't like to share their problems with other human being because they will feel unsafe or ignored. I can say that some people don't even care when you have a problems. In fact, they love it when you in troubles. They don't lend their hands to help instead of laughing. So sad :(
Sometimes, i do understand how's their feelings about something. When you are happy, you can see everything in the positive ways. Same like when you hate something or someone. You will see their flaws more than their good deeds. Its the different between happy and hate. Why i din't mention sad? When you are sad. Your feelings can't even describe yourself. When you&#…

Broke.

Just one chat from someone, made me sad as f.ck! Why?! Kenapa masa aku on the way nak tengok movie lau send chat? Aku tak marah if nak tegur. Just benda yg aku tak buat kau nak tegur? Macam nak salahkan semua kat aku.

Jahat sangat ke? Aku balik paling lewat pun tu pun dua kali. Sebab apa? Ada hal! First, sebab aku lapar tgh malam. So aku ajak gojez teman makan. Balik dlm 1 am. Next and the last plg lewat dalam pukul 1.40am i think. Sbb apa? Sebab aku teman org siapkan kerja! Aku yg teman. So apa masalah? Bukan aku buat benda jahat!

Tak pernah lagi aku keluar dengan lelaki masa belajar sini. Kalau keluar pun mesti jumpa kat tempat tu. Apa???!!!! Aku ni jahat sangat ke?

"well now you are so sensitive"

Aku memang jenis cepat terasa. Seriously. Aku just jaga hati orang supaya dorang tak nampak flaws aku. Aku sanggup broke sebab aku tak nak orang tahu perangai sebenar aku. If aku tunjuk perangai sebenar, aku pasti takde sorang pun nak kawam dengan orang kejam macam aku. YES! AKU …

Ego.

Assalamualaikum and HAI!!!!

Well, recently my bro agak touching dengan my dad sebab tipu dia... Hahahaha so funny la..

But,

The point here... Lelaki sangat senang marah and also lepas dia dah luahkan semua yg ada dalam hati, dia senang je ucap "maaf" itu yang buat aku jadi pelik. Kenapa sangat senang untuk dia memaafkan? Ya for me mmg la agak terasa sbb kena tipu... Tapi senang je dia memaafkan... Hahahahaha

So , malam ni dah mula terawih sebab first ramadan akan bermula esok. Yay! Tak sabar pula aku. Dengan demamnya... Pening kepalanya. Hahahaha... Terawih aku? Memang ke tv la..

Tadi ada cerita doraemon! Lama sangat tak tengok cerita childhood aku. Baring kat sofa tanpa ada gangguan sesiapa (semua lelaki pergi masjid for terawih). So masa aku dah syok layan cerita tu, suddenly my dad balik....

'Adik cari tak baju melayu ayah?'

Masa tu aku just jawab 'ha dah.. Tak jumpa pun'

Serious aku lupa.. Lepas aku balut buku apa semua. Aku panaskan ikan keli semalam. …

Exam week!

Assalamualaikum n HELLO!

So far exam ni kinda funny sebab baru amali... And suddenly memang terasa mcm stress + pressure exam ! Hahahaha....

So minggu ni yang dah lepas amali cikgu leha, cikgu zieana and arab lisan.. Yg bestnya nak kena jadi setiausahq mengetu masa waktu amali cikgu Zieana... Mak aihh ! Aku aspect jadual ke apa.. At last ?! Memang sukar digambarkan. Nasib baik ada gak aku tolong buat aritu.

Wtv. Malas nak cakap pasal exam sebab aku rasa sekarang ni nak kena fikir pasal diri sendiri. Tekanan yg dirasai skg ni sangat teruk. Hmmm.. I feel like something is happening soon....

Never lend your help unless they ask for it.

Presentation yang membosankan dengan penyelia tak dengar apa yg kita terangkan. But dorang sembang antara mereka so that student will follow the flow~ and tak nak lari tajuk. Katanyaaaaa ❤
posted from Bloggeroid

Study lewat~

Asslamualaikum w.bt dan hai

hari yang indah dimulakan dengan senyuman yg ikhlas okay sekarang ni memang tengah minggu final exam... But ada lagi benda lain yang buat aku takut future...

Why?

Sebab aku sendiri pun tak pasti apa nak buat dengan masa akan datang... Well right now I'm focus in study but ada yang kacaw....


Milo is my new baby meow in Langkawi... So its kinda fun to play with her.

Apa aku buat untuk last minit study ni, aku revise semua yg spot je.. Benda yg tak di spot rasanya memang aku tak baca rasanya :P

I'm doing great now.. Till my mom told me she had a minor operation for her teeth... OMG! I'm freak out... But she said she was fine... Haih mama ni bukan nak bagitahu kena operate ke apa !

But I'm grateful she's fine now.. I hope my mom will really take care herself while I'm faraway from her...

I do miss my bro... Recently, my bro send a voice note and his voice is totally changed!!! Macam bukan my bro... Arghhhh! I really wanna see my bro beco…

Otak Loading

Assalamualaikum and salam sejahtera

Seriously for final project buatkan otak aku baru nak berfungsi. Macam banyak gear yang dah lama tak gerak and suddenly kena pushed hard to move. OMG ! *ketuk kepala*

11.00 a.m @KV Langkawi

Ada penerangan from our cikgu about this final project. Serious lama dia cakap. Dah lama tak dengar dia explain panjang lebar since last year! Peh letih rasanyaaaaa. Kekadang rasa macam nak give up.

When I'm talking and suddenly I remain silent, tu maksudnya aku dah give up nak berbalah mulut. Penat sebab otak dah letih. Paling aku penat kalau otak penat sesangat! Kalau fizikal penat people can see we doing some crazy chores. But kalau mental macam mana orang nak tahu?

That's why aku lagi suka diam kalau otak penat. Fizikal penat i still can talking and tetiba je Zzzzz~

I still remember 2014 (tahun 2) ada tournament chess voktek (kalautaksilap) before tournament kena berlatih. Selalunya kat asrama aku akan ajak team chess untuk praktis dgn Pak En.. He rea…

Stressed out!

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Well long time no see huh hahahahaha its just a trial for me. So shut up... Recently aku pergi konvo my abang sulung. It was quite fascinating to be say sebab aku tak pernah pergi konvo and tak pernah ada konvo in my life.

Even masa tadika pun aku tak konvo sebab tak habis belajar. Damn! Hahahaha. Mama kata kalau aku habiskan tadika mesti lagi pandai dari sekarang xD and dulu pun aku percaya yg aku ni kurang pandai...

BUT NOW Aku dapat rasakan yg benda ni tak masuk akal and malas nak fikir. Aku ni pemalas sebenarnya. Siapa cakap aku rajin tu memang ailap besar laaaa...

Kenapa?
Aku akan buat sesuatu kerja kalau disuruh and rasakan benda tu memang kena buat, yes baru aku buat. Kalau benda tu tak penting. Aku takkan buat

Well, I'm so lazy. Huahahahahahaha *evil laugh

Okay back to the topic, konvo... Malas la nak cakap sebab aku ni memang first time pergi konvo... Kot la ada orang lain sampai dah naik jemu pergi konvo. (I say kot-laaa) hahahahaha


Rama…

Spageti Olio Wazien!

Assalamualaikum and hello !
My first try to update this blog by using my Bloggeroid is FAILED!  So this will be my second try by using laptop. HAHAHAHA!
Tadi tulis banyak main- main je. So dah kena retyping second time, i will be serious a bit (sebab letih) Aku tulis dalam 30 minit semua yg aku ingat and suddenly "Your post cannot be sent because bla bla blaaa!" stress aku dibuatnyaaa..
So, sejak aku duduk luar ni, makin pandai aku memasak. *Perasan*

Ini antara bahan yang diperlukan but kalau nak tambah yang lain also boleh. Ikut tekak korang! - stok ayam 1 kiub - redflakes - garlic powder - olive oil - bawang putih 5 ulas - parmesan cheese (optional) Bahan yang aku gunakan ni memang paling basic la nak masak olio ni.
Question&Answer Q- What is Olio? Answer- Olio ni means bawang putih. So yaa this is spageti bawang putih, nampak elok sikit Spageti Olio Wazien *k memandai* 
Info tambahan!!!
This is not my favourite sebab rasa garlic *pizza hut punya yummy*


Cara nak masak …

Study Trip Langkawi

Assalamualaikum,

Hai there... Hahaha (Manglish) so, now in the flight (while typing) its kinda rare to update about flight and i don't know why... But i think, last update about flight in 2013 (masa tahun 1)

Semua flight nak pergi Langkawi aku dah try.. Tapi rayani air still in my bucket list.. Tak dapat nak fulfill lagi sebab masa yang tak berapa nak kena xD


Lawa tak? (But spoil sebab cermin kotor) hahahaha... Aku duduk seat 19f (last sekali) and tak best sebab takleh nak sandar. Huhhh spoil laaa -_-

And ramai cakap pramugari fireflyz tak lawa... But really look is matter? You just need a friendly flight attendant ...


Yaaa... I need to take a nap. Bye ~
posted from Bloggeroid

Live it √

Its been a while. Lama dah tak update blog. Rasa macam nak update guna lappy, but tak terasa nak typing pape. Rasa macam takde feeling. Takde ilham etc~

So, can i say like almost another 7 months i guess (not pro math) okay la just roughly... And then i will be leaving Langkawi forever (kot)... Study kat sana memang best. Dengan kekawan Kedah (mostly Utara) mmg jenis sempoi and cakap pedas but kekadang funny. I gonna miss them! ❤

When talk about friends, aku malas nak cakap banyak. If you want to be my friend, just be my friend. Stay or leave. I will never force it. But kena ingat, i won't easily forgetting people but once aku dah lupakan, yes! Memang akan lupa terus. And all the memories and stuff~

Masa cuti ni banyak sangat benda yang make me upset, sad, mad, insane and more! The most makes me sad, my dad sick ): if ayah sakit, i will falling sick too! Itu yang aku lemah.. Suddenly pening kepala and lain² (malas nak mention) dia macam connected in blood la kot (anak ayah) so, i…

Fragrances

Ros seorang lemah lembut tapi kasar. Tapi ros ni seorang yg sangat cute.
.
.
.
Okayy... I have something to share here.. Macam mana nak masak makaroni yang paling simple... Untuk budak sekolah or pelajar U yang x de masa nak masak.. Here some good idea for u... I u like it ;)



I made that macaroni for me n my friends. Mmg superb sbb i follow the way my mom cook. Super easy but so sedappp~

Bahan dia...
1. Daging kisar
2. Makaroni
3. Bawang putih
4. Bawang besar
5. Kentang
6. Carrot
7. Sos prego
8. Magi cukup rasa
9. Parmesan cheese
10. Anything you want to add on..

So firstly, kena rebus dulu makaroni.. Sampai masak. Or korang ada periuk besar untuk masak sekali dgn makaroni yg separuh masak pun x pe.. Tak kisah.. Ikut citarasa korang ye.

Okay.. Suddenly malas nak typinggg.. Masak simple ikut suka hati korg.. K byeee

Ttyl~
posted from Bloggeroid

Mistakes

Mistakes. Everybody made a mistakes. Even its small or big, it's still a mistakes. Not to mention but nowadays peoples love to remember the smallest sins they ever made. But, the big deeds they've done being vanished like one bling.

Hahahaha...

Tak cakap semua orang tak pernah buat salah. Kan? Kenapa mesti nak pertikaikan? Why? Hahahaha

Semua orang pernah buat silap. Itu antara nampak or not je. Mcm dulu waktu duduk asrama, kira aku rajin gak ah fly tapi tak pernah kantoi. So? Mmg nmpak salah tapi selagi tak kantoi tu, kira okay la en 😂

Nowadays, people come and go. We have to face the truth tak semua orang akan stay. But we still have to move on. True?

Be tough. Allah is testing you dear. I know how is lost feeling. People leave me and not come again in my life. Ya.. I feel it already since primary school. Okay.

Xoxo
posted from Bloggeroid

Truth killin'

Hye.. So, i think i never gonna mention this but... The truth, aku ada sebab kenapa aku susah nak mengaku korang kawan baik aku.. Ada sebab.. And ada kisah masa zaman lampau.

Cuba bayangkan masa darjah 3, korang ada kawan baik.. Memang rapat ah nak g mana2 je ada kawan baik kau. Sampai satu hari, ada sorang lagi kawan dia ikut sekali. G rehat sekali. Jalan ke kelas sekali. Tunggu habis kelas pun sekali.

Time masa duduk sekali tu , lepak sekali n jalan sekali tu aku tak kisah. Tapi sampai satu hari , kawan kepada kawan baik aku tanya

Dia : Kau tunggu sape kat sini.
Aku : Tunggu kawan aku la..
Dia : Aku pun tengah tunggu dia. Takpe laa. Biar aku tunggu dia. Kau g ah rehat dulu.. Pastu kau kena bertugas an..

Lepas dia cakap mcm tu, terus rasa macam kawan baik aku kena rampas dengan kawan baik aku punya kawan sendiri... Then, lepas kejadian tu aku dah x rehat dengan dia. Aku x cakap dgn dia. Aku buat hal aku sendiri. Kekadang rasa macam sakit hati jugak la sebab kita dah kawan lama lagi d…

Think.

Pernah tak kita terfikir untuk kehilangan seseorang dalam hidup? Or maybe ada terfikir untuk sesuatu benda yg tak diduga teradi?

Well.

Some of them, fikir "kau untunglah, cakap je nak apa. Kau dapat."

Rasanya ? Adakah aku beruntung ?

Yes...

Mmg beruntung. Tak semua orang dapat apa yg dia nak.

Tapi,

Ada korang terfikir, kekadang orang macam ni kurang dapat kasih sayang? Aku sendiri dapat rasakan yg aku ni kurang dapat kasih sayang.

Ayah - busy dengan kerja
Mama - lebih sayang my twin brother
Along - sayang aku but now kureng sikit
Angah - sometimes get mad like hell

Aku rasa macam dah takde tempat nak share story. Masalah etc. Aku dapat rasakan dulu, kekawan la tempat aku mengadu.

But tak semua benda kita boleh mengadu. Aku sendiri pun tak tahu yg aku ni ada kawan ke tak...

Aku ada kawan. Kawan baik tu susah aku nak jumpa. Bukan semua orang suka kawan dengan aku. And tak semua org benci aku.

Aku fikir balik, kekadang dunia ni upside down. Aku pernah berada di atas. Aku pernah…

Yoying Chirping !