Skip to main content

Truth killin'

Hye.. So, i think i never gonna mention this but... The truth, aku ada sebab kenapa aku susah nak mengaku korang kawan baik aku.. Ada sebab.. And ada kisah masa zaman lampau.

Cuba bayangkan masa darjah 3, korang ada kawan baik.. Memang rapat ah nak g mana2 je ada kawan baik kau. Sampai satu hari, ada sorang lagi kawan dia ikut sekali. G rehat sekali. Jalan ke kelas sekali. Tunggu habis kelas pun sekali.

Time masa duduk sekali tu , lepak sekali n jalan sekali tu aku tak kisah. Tapi sampai satu hari , kawan kepada kawan baik aku tanya

Dia : Kau tunggu sape kat sini.
Aku : Tunggu kawan aku la..
Dia : Aku pun tengah tunggu dia. Takpe laa. Biar aku tunggu dia. Kau g ah rehat dulu.. Pastu kau kena bertugas an..

Lepas dia cakap mcm tu, terus rasa macam kawan baik aku kena rampas dengan kawan baik aku punya kawan sendiri... Then, lepas kejadian tu aku dah x rehat dengan dia. Aku x cakap dgn dia. Aku buat hal aku sendiri. Kekadang rasa macam sakit hati jugak la sebab kita dah kawan lama lagi dari dia. And suddenly dia rampas macam tu je.

Bila masuk sesi petang, aku g sekola agama yg memang sama dengan kawan baik aku. (Benda mmg x rancang) so, dia tanya aku.

exKwn baik: kenapa kau dah tegur aku?
Aku: takde apa. Kenapa..
exKwn baik: kau tak nak kawan dgn aku ke?
Aku: *terdiam* xde apa. K ah.. Nak masuk kelas.. Bye

So, since then aku x tegur dia langsung. Memang aku cuba nak lupakan dia..

Nasib baik la aku ni jenis senang nak melupakan orang. Kemudian, muncullah seorang jejaka bernama Mr A. try nak tackle aku. Boleh bayangkan, budak baru darjah 3 dah start nak bercinta. Pehh kelakar sangat... Tapi sampai sekarang aku tak boleh lupa x

The moment dengan Mr A. Masa dia jerit nama aku dari blok atas sekali. Aku ingatkan dia jadi pape. Lepas naik je dia bagi aku satu paper bag.. Ada kotak dalam tu. Dia bagi pun macam kelam kabut nak lari. Lepas bagi dia terus pecut 100 meter. Hahahaha.. Aku sampaj jerit nama dia.. Siapa punya barang, dia buat bodoh kat aku. Kurang ajar sungguh..

Masuk kelas je, ada sorg budak kelas dia bagitahu cikgu..

Budak kelas : cikgu, sabrina dpt hadiah dari lelaki...
Cikgu : betul ke sabrina? (Muka excited)
Me: aah cikgu. Saya pun x tahu dia bagi apa..
Cikgu: cuba tengok dia bagi apa...
*semua budak kelas usha kat aku*
Me: *unwrapping the box* ada teddy bear cikgu..
Cikgu: woww.. Untung kamu ye.. Mama kau tahu dah?
Me: belum...

The next day dapat teddy bear, mama jumpa Mr. A sbb nak tanya dan dptkan kepastian.

Mama: betul ke kamu bg sabrina teddy bear?
Mr A: betul cikgu.
Mama: mak ayah tahu tak?
Mr A: tahu cikgu..
Mama: betul?
Mr A: yes betul.. Hehe

Masa tu muka Mr A mmg cute sbb dia malu jumpa dgn mama. Muka budak2 la.. Sekarang ni takk cute. Matang sangat xP

On that time, my mom is a teacher kat tempat aku belajar. Tapi sampai aku darjah 4 je.

Aku ingat lagi, ada cikgu math suruh aku hafal sifir. Aku paling anti sifir.. So, dia kata yg x hafal jumpa next week, at last, aku decide nak ikut mama pindah. Hahahahaha

Kalau nak cerita pasal sekolah rendah ni memang tak habis. Sebab dulu mmg aku sentiasa kena aim dgn budak sekolah just disebabkan mama aku. Hahahaha

K zaman SK Desa Pandan berhenti sampai darjah 4.

Aku mula masuk SK Padang Tembak 1, aku jumpa lagi new best friend. Memang kita org rapat. Sejak aku masuk mmg aku duduk dengan dia. Tapi lepas tu... Sejak ada buak baru masuk dalam kelas aku, dia pulak jd pengganti aku. Dia rapat sangat dgn best friend aku.. At last aku mengalah and then aku dah malas nak ambil tahu pasal kawan baik ni...

Pada masa yg sama.. Ada sorang lelaki ni.. Dia darjah 6.. Kira senior aku la konon. Mr. I hahahaha... Dia pun perangai pelik gak. Aku jadi pengawas kat sekolah baru then aku rasa mcm mama aku PK 1, so aku suka hati je bawa fon g skola. Lepas tu, laki tu tegur la...

Mr I : bak sini fon tu. Nak tengok..
Aku : nah tengok la..
Mr I : berani eh bawa fon g sekolah..
Kawan Mr I : weh mak dia PK 1 yg baru tu...
Mr I : oh patut la..
Aku : k ah bak sini.. Nak g kelas..
Mr I : nanti kita jumpa lagi eh.
Aku : okay...

So, aku tak ingat macam mana first kita org boleh rapat, tp amu ingat lagi, dia ada bagi aku kuih raya and duit raya. Hahahaha.. At last dia kena jumpa dengan mama.. Mama ni mmg ramai reporter, bila aku sembang dgn laki je, mesti dia tahu. Sedangkan aku pengawas, mmg la kena sembang dgn laki. Hahahaha

Tapi aku dgn Mr I tak lama mana. Sejak aku kena pindah sekolah masa darjah 6. Aku kena sekolah kat SK Puteri Pandan 1. Sekolah semua perempuan. Tp time tu aku tak fikir apa pun.. Mcm tak kisah sangat. Tapi ada sebab kenapa aku pindah. Mama aku cakap, aku dapat markah tertinggi sbb aku dpt soalan bocor. Haihh.. Mama dah tak tahan ada orang yg kata pasal dia dgn anak dia, so dia tukarkan aku g sekolah lain.

Kat SKPP1 ni aku jadi pendiam sikit. Aku rasa mcm sedih sbb takde sorg pun aku rasa boleh masuk. Sedangkan sport hoki pun jarang ada sejak masuk SKPT1 .. Sebab tu la badan aku naik sangat². Jenis berhenti sukan mengejut. Hahahaha...

SKPP1 aku pt rasakan dorg kawan dgn aku sbb duit je. Kalau kau takde duit, aku x leh kwn dgn dorg. Sedih mmg la. Tapi nak buat mcm mana en. Kena redha. Zaman silam aku mmg banyak cerita yg kelakar, menarik.. And kdg² terfikir mcm tak percaya je apa yg aku dah buat. Hahahahaha...

But ,

The truth

Aku tak suka anggap kawan aku as

"Best Friend"

Sebab apa ?

Setiap kali aku anggap dia kawan bik aku, mesti akan sesuatu yg jadi. Mesti ada org lain yg rapat dengan dia hmm..



Faham? Hahaha.. Sedih tapi itu la kenyataan. Kalau nak cerita zaman silam dalam ni, memang tk habis.

Tq.

posted from Bloggeroid

Comments

Yoying Chirping !

Popular posts from this blog

Mimpi: Arwah Yasmin

Assalamualaikum,  p/s : ini mimpi sebenar kawan aku pasal arwah yasmin! so jgn nak ubah cerita! UNDERSTAND?! GOOD~
okay, korang percaya mimpi tak? b4 this pun korang mesti ada yg baca TENTANG MIMPI NGERI ARWAH? Ni antara POST ARWAH TTG MIMPI! actually dalam topic kali ni bukan mimpi aku but kawan aku si Adillah *twitter*
Ni perbualann aku dgn dia :
Aku: Adi! aku harap sgt aku mimpi ttg arwah dowh :( Adi: Aku pun...
Keesokan harinya, 
Aku: Adi! Semalam aku mimpi kosong je!! *tetibe nyanyi lgu najwalatif XD* Adi: Aku mimpi pasal arwah kot tadi! Aku: What?!! Kau tipu!!! Adi: Buat apa aku nak tipu? Aku bangun je, masuk bilik air terus menangis kot :( Aku: Citew ahh!! Adi: Ye aku citew laa ni!
Waktu PJ (Rabu)
Aku: Weh! kau janji nak citew something kat aku kan?? Adi: Pasal ape eh? *senyum* Aku: Gedikz ahh kau! pasal mimpi kau dgn arwah ahh! *muka marah* Adi: Ohhhh. Awat tak habaq! Aku: Kau dah janji kan nak citew?! Adi: Kau tak cakap pun? Aku: Enough!! Citew je laaa gedik!!
Cerita dia berm…

Cerita wanita^^

assalamualaikum, hai semua, hari ni saya nak share sikit dan maybe berguna kepada perempuan dan lelaki. tambah info sikitlah kalau tak tahu, kan?
ramai lelaki tak fahami perempuan dengan betul dan lelaki fikir mereka dah lakukan apa yg terbaik tapi sebenarnya tidak. kekadang, perempuan pun tak faham diri dia sendiri.
tahukah anda, perempuan suka menangis senyap-senyap. dia tak suka hebohkan kat orang yg dia tak rapat. kebiasaannya, perempuan suka menangis pada waktu dia bersendirian dan tiada siapa di sekelilingnya. jika perempuan menangis, jangan cuba nak ganggu mereka. biarkan mereka menangis sepuas hati kerana dengan cara itu sahaja yg dapat melegakan dia. menangis dapat membawa keluar kesedihan dia. betulkan?

selain menangis, perempuan juga suka 'buat-buat' happy. ada sesetangah perempuan tak suka tunjuk yg dia sedang sedih dekat orang lain. dia lebih suka pendam dan rasa pedihnya seorang diri. perempuan seperti ini selalu nampak yg dia happy dengan kawan-kawan tetapi tidak…

Suspended Coffee

We start with

"BismillahiRahmaniRahim"

do you know what is the story about "Suspended Coffee" ? let me tell you a story that will make you touching. i read this on Facebook when i am scrolling the timeline

Apa yang aku faham melalui cerita di facebook tu, aku dapati mereka di Naples sangat baik hati kerana sanggup membayar duit kopi yang tidak mereka minum untuk orang susah yang inginkan minuman panas pada musim sejuk. 
They're so kindhearted! Why Malaysia tak pernah ada? Sebab banyak kes tipu ni ha.. Pengemis pun ada yang menipu miskin.. kang Allah bagi miskin betul-betul baru tahu -.-" 
Respect orang Naples kerana baik hati :D