Skip to main content

Spageti Olio Wazien!

Assalamualaikum and hello !


My first try to update this blog by using my Bloggeroid is FAILED! 
So this will be my second try by using laptop. HAHAHAHA!

Tadi tulis banyak main- main je. So dah kena retyping second time, i will be serious a bit (sebab letih) Aku tulis dalam 30 minit semua yg aku ingat and suddenly "Your post cannot be sent because bla bla blaaa!" stress aku dibuatnyaaa..

So, sejak aku duduk luar ni, makin pandai aku memasak. *Perasan*

Ini antara bahan yang diperlukan but kalau nak tambah yang lain also boleh. Ikut tekak korang!
- stok ayam 1 kiub
- redflakes
- garlic powder
- olive oil
- bawang putih 5 ulas
- parmesan cheese (optional)
Bahan yang aku gunakan ni memang paling basic la nak masak olio ni.

Question&Answer
Q- What is Olio?
Answer- Olio ni means bawang putih. So yaa this is spageti bawang putih, nampak elok sikit Spageti Olio Wazien *k memandai* 

Info tambahan!!!
This is not my favourite sebab rasa garlic *pizza hut punya yummy*


Cara nak masak Olio Wazien ni simple je.
(Resepi ni khas untuk orang ada satu periuk macam aku)

1) Panaskan kuali dulu. Dah rasa agak panas sikit, masukkan minyak olive dalam periuk. Tunggu bagi panas sikit minyak tu.

2) Lepas dah panas, masukkan bawang putih yang dah di cincang. Tak kisah nak cincang halus or nak hiris. Asalkan korang tumis itu bawang putih. Kuantiti dia ikut suka. Kalau nak rasa garlic lebih, boleh letak banyak.

3) Saute kan (tumis) sampai bau dia penuh satu kitchen. That's mean benda tu dah siap. JANGAN OVERCOOKED! Nanti rasa dia jadi hangit. Tak sedappp ):

4) Off heat and then transfer bahan tumis dalam mangkuk lain. sebab kita ada satu kuali je !!! :D

5) Boleh masak spageti. Yayyyy! Okay before that, make sure letak air tu banyak. Tak kisah berapa banyak but jangan sampai terOVER flow masa letak spageti. ok? 

6) Masukkan 1 kiub stok ayam. tak kisah brand apa. and then masukkan sikit garam (or boleh guna magi sedap rasa). Pastikan semuanya dah larut and then masukkan minyak sikit dalam tu so that spageti tak melekat. Kalau nak guna air biasa pun boleh. no hal~

7) Masukkan spageti lepas air tu dah mendidih. Masak spageti full cook or half cook pun takpe. Kalau full cook kita kena rajin check spageti sebab takut terlebih masak pula!

8) Lepas spageti dah masak, ambil sikit air rebusan tadi dalam 1 cawan kecil (untuk buat kuah Olio). And then buang air dia dan terus bukak air paip untuk sejukkan spageti tu. Sejukkan spageti fungsi dia untuk stop-kan spageti tu dari terus kembang. Nanti tak sedap!

9) Basuh kuali tadi, lepas tu masukkan bahan yang dah ditumis tadi. Panaskan bahan tersebut.

10) Masukkan spageti sejuk tadi (takde la sejuk sangat) lepas tu kacau bagi rata semua bahan tadi.

11) Dah rata semua bahan, masukkan air stok rebusan tadi ke dalam periuk. Just nak ada kuah sikit untuk serap kat bahan tumis tadi. and then kacau lagi!

12) Tambah garlic powder sebab kalau nak bagi garlic tu lagi terasa la.. option je tu :P tambah sikit magi secukup rasa (kacau lagi laaa.. takkan tu pun nak ajar)

13) Agak- agak semua dah sekata and rasa dia pun dah marvelous, boleh la off heat (kalau dah sesedap rasa, takyah letak garam lagi)

14) last sekali tambah red flakes ! kalau suka pedas letak lebih. kalau tak sukapedas, letak sikit je, bagi ada rasa sudah...

15) Masa tengah panas tu taburkan parmesan cheese (or any other ur fav cheese) on top. Kalau sejuk tak terasa sangat cheese dia.. 

So that's it! Itu je cara nak buat spageti olio Wazien ni haaaa... so simple and sedappp~ rugi kalau tak try masa bujang ni haa xD sebab takde sape nak condemn! LOL

Ni ha resepi untuk korang. Jangan cakap aku tak ajar ye! XP


Comments

Yoying Chirping !

Popular posts from this blog

Mimpi: Arwah Yasmin

Assalamualaikum,  p/s : ini mimpi sebenar kawan aku pasal arwah yasmin! so jgn nak ubah cerita! UNDERSTAND?! GOOD~
okay, korang percaya mimpi tak? b4 this pun korang mesti ada yg baca TENTANG MIMPI NGERI ARWAH? Ni antara POST ARWAH TTG MIMPI! actually dalam topic kali ni bukan mimpi aku but kawan aku si Adillah *twitter*
Ni perbualann aku dgn dia :
Aku: Adi! aku harap sgt aku mimpi ttg arwah dowh :( Adi: Aku pun...
Keesokan harinya, 
Aku: Adi! Semalam aku mimpi kosong je!! *tetibe nyanyi lgu najwalatif XD* Adi: Aku mimpi pasal arwah kot tadi! Aku: What?!! Kau tipu!!! Adi: Buat apa aku nak tipu? Aku bangun je, masuk bilik air terus menangis kot :( Aku: Citew ahh!! Adi: Ye aku citew laa ni!
Waktu PJ (Rabu)
Aku: Weh! kau janji nak citew something kat aku kan?? Adi: Pasal ape eh? *senyum* Aku: Gedikz ahh kau! pasal mimpi kau dgn arwah ahh! *muka marah* Adi: Ohhhh. Awat tak habaq! Aku: Kau dah janji kan nak citew?! Adi: Kau tak cakap pun? Aku: Enough!! Citew je laaa gedik!!
Cerita dia berm…

Suspended Coffee

We start with

"BismillahiRahmaniRahim"

do you know what is the story about "Suspended Coffee" ? let me tell you a story that will make you touching. i read this on Facebook when i am scrolling the timeline

Apa yang aku faham melalui cerita di facebook tu, aku dapati mereka di Naples sangat baik hati kerana sanggup membayar duit kopi yang tidak mereka minum untuk orang susah yang inginkan minuman panas pada musim sejuk. 
They're so kindhearted! Why Malaysia tak pernah ada? Sebab banyak kes tipu ni ha.. Pengemis pun ada yang menipu miskin.. kang Allah bagi miskin betul-betul baru tahu -.-" 
Respect orang Naples kerana baik hati :D

Cerita wanita^^

assalamualaikum, hai semua, hari ni saya nak share sikit dan maybe berguna kepada perempuan dan lelaki. tambah info sikitlah kalau tak tahu, kan?
ramai lelaki tak fahami perempuan dengan betul dan lelaki fikir mereka dah lakukan apa yg terbaik tapi sebenarnya tidak. kekadang, perempuan pun tak faham diri dia sendiri.
tahukah anda, perempuan suka menangis senyap-senyap. dia tak suka hebohkan kat orang yg dia tak rapat. kebiasaannya, perempuan suka menangis pada waktu dia bersendirian dan tiada siapa di sekelilingnya. jika perempuan menangis, jangan cuba nak ganggu mereka. biarkan mereka menangis sepuas hati kerana dengan cara itu sahaja yg dapat melegakan dia. menangis dapat membawa keluar kesedihan dia. betulkan?

selain menangis, perempuan juga suka 'buat-buat' happy. ada sesetangah perempuan tak suka tunjuk yg dia sedang sedih dekat orang lain. dia lebih suka pendam dan rasa pedihnya seorang diri. perempuan seperti ini selalu nampak yg dia happy dengan kawan-kawan tetapi tidak…